A hitelesítés jelentése sokaknak összekeveredik a kalbirálás fogalmával. Cikkünkből kiderül, hogy a mérőeszköz hitelesítés miért elengedhetetlen része az autószervizek professzionális működésének.

Nélküle nem rendelkezhetnek hatósági jóváhagyással ezek a szervizek, ami bizonyítaná, hogy egy adott eszköz a biztonságos és precíz használatra készen áll. A Tools Control csapata az eszközkezelés, eszközbeszerzés, kalibrálás és felülvizsgálat szolgáltatásai mellett a mérőeszköz hitelesítés folyamatának elvégzését is segíti, ezzel is csökkentve az ügyintézési terheit partnercégeinek.

Mit jelent a hitelesítés?

Honlapjain a Magyar Kormány tájékoztat a hitelesítés pontos törvényi fogalmáról.

A hitelesítés fogalma:

Joghatással járó mérés csak a mérési feladat elvégzésére alkalmas hiteles mérőeszközzel (hiteles anyagmintával), vagy használati etalonnal ellenőrzött mérőeszközzel végezhető. A hitelesítés mérésügyi hatósági tevékenység, melyet csak feljogosított hitelesítő végezhet.

A hitelesítés folyamatát a következő módon határozhatjuk meg:

 • célja a mérésügyi előírásoknak és követelményeknek való megfelelés ellenőrzése egy adott eszköz kapcsán
 • típusát tekintve a hitelesítés lehet:
  • első,
  • időszakos,
  • javítás
 • a folyamat lépéseihez tartozik:
  • mérőeszköz típus ellenőrzés,
  • méréssel vizsgálat a hitelesítési hibahatárnak való megfelelőségről,
  • hivatalos tanúsítás az eredményről írásos dokumentummal

A felülvizsgálatot vagy a mérésügyi szerv hivatalában végzik, vagy lehetőség van korábban már elismert laboratóriumban is elvégezni a folyamatot. Ez természetesen csak akkor lehetséges, ha a labor rendelkezik az adott eszköz hitelesítéshez szükséges engedéllyel és eszközparkkal.

A hitelesítés fogalma és jelentése - Tools Control

Milyen gyakran van szükség hitelesítésre?

A hitelesítés részletes leírását meg lehet találni a folyamatot szabályozó törvény leírásában: a 127/1991. (X.9) kormányrendelet a mérésügyről szóló törvény végrehajtásáról.

Jogi szöveget azonban nem sokan szeretnek olvasni, így álljanak itt a legfontosabb tudnivalók a hitelesítés érvényességi idejéről:

 • 4 évet meghaladó érvényesség esetében a lejárati dátum évének utolsó napja
 • 4 éven belüli érvényesség esetében a lejárat a hitelesített kezdő időpontjához igazodik

A mérőeszköz viszont automatikusan elveszíti a hitelességét, ha:

 1. a hitelesítési időtartam lejárt (alapeset)
 2. a hitelesítést bizonyító azonosítót az eszközről eltávolították, esetleg megsérült
 3. a hitelesítési bizonyítványt, tanúsítványt megváltoztatták
 4. a tanúsító érvényteleníti a hitelesítést
 5. olyan javítást vagy módosítást végeztek az eszközön, aminek a hitelesítésre szoruló funkciója változott
 6. adott eszközt – melyet csak adott helyen lehetett használni – elmozdítottak

Kinek van szüksége mérőeszköz hitelesítésre?

Minden olyan szerviznek és üzemnek hitelesítenie kell a mérőeszközeit, amelyben a törvényben meghatározott mérőeszköz használatban van.

Egy-egy átlagos szerviznek akár több tucat hitelesítésre szoruló eszköze van. Ha nincs megfelelő tapasztalat, adminisztrációs folyamat és szoftveres támogatás a hitelesítési során, az üzemek könnyen megfeledkezhetnek a szükséges hitelesítésről, ami büntetéshez vezet.

A Tools Control profi csapata abban segíti ügyfeleit, hogy a mérőeszközök kalibrálási és hitelesítési feladatait szakszerűen és időben elvégzi (https://toolscontrol.hu/meroeszkoz-kalibralas/). A folyamatot szoftveres támogatással is segítjük, így a kötelező feladatok mellett a folyamatok megszervezésében is segítjük ügyfeleinket.