Az utóbbi időben egyre több műszaki vizsgahelytől azt az információt kaptuk, hogy hatósági ellenőrzéskor jelezték feléjük, hamarosan kötelező lesz LED-es fényszóró beállító berendezés használata a műszaki vizsgákon.

Felvettük a kapcsolatot az illetékes hatósággal és utánajártunk, mi is az igazság. Az 5/1990-es KöHÉM rendelet 1.12-es pontja az alábbiakat mondja ki:

„Fényszóró ellenőrző készülék, fényerősség mérésre alkalmas kivitelben, amely lehetővé teszi a fényszóróknak a gépjárművek fényszóró-beállításaira vonatkozó rendelkezések a gépjárművek és pótkocsijuk világító és fényjelző berendezéseinek felszerelésére vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről szóló 1976. július 27-i 76/756/EGK tanácsi irányelv szerinti beállítását oly módon, hogy nappali fényben (a közvetlen napsugárzást nem számítva) a világos-sötét határ könnyen felismerhető legyen.”

Amennyiben LED-es fényszórókat hagyományos fényszóró beállító berendezéssel vizsgálunk, a rendeletben szereplő világos-sötét határ nem ismerhető fel, így valóban szükséges lesz a műszaki vizsgahelynek LED-es fényszóró beállító készülékkel rendelkeznie, vagy nem végezheti el a LED-s fényszóróval szerelt gépjármű műszaki vizsgáztatását. Ez a rendelet 2022.12.31-ig biztosít türelmi időt a szükséges berendezés beszerzésére.

Cégünk több gyártó berendezéseit is forgalmazza és azt tapasztaljuk, hogy ezen berendezések ára folyamatosan drasztikusan emelkedik, az utóbbi egy év során közel 30%-os áremelkedés következett be. Gyártókkal egyeztetve a jövőben is hasonló nagyságrendű áremelkedésre kell számítani.

Amennyiben Ön még vásárlás előtt áll, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!