Az etalon szóval gyakran találkozni a metrológia szakmában, valamint a hétköznapok során is. A hétköznapi nyelvben gyakran használjuk arra, ha valami annyira jó, hogy másokat már ahhoz hasonlítunk.

Mit jelent az etalon a metrológiában?

Az etalon jelentése: az etalon egy mérték, mérőeszköz, anyagminta vagy mérőrendszer, amit arra használunk, hogy a menniységi egysége viszonyítási alapként szolgáljon. (forrás: http://mkeh.gov.hu/meresugy/metrologia/vim6)

Példaként érdemes megemlíteni a leghíresebb etalont (az etalonok etalonját): a sévresi Nemzetközi Súly- és Mérésügyi Hivatalban található 1 kg tömegű platina-irídium hengert. Sokáig ehhez a tömeghez igazították világszerte a tömeg mérésére használt súlyegységet. Ma már inkább történelmi jelentősége van, sok turistát vonz.

Mit jelent az etalon? Az etalon jelentése

Hasonlóan híres etalon az 1800 november 29-én megállapított méter hosszmérték, amelyet szintén Franciaországban, Párizsban lehet megtalálni. A Párizson keresztzülhúzódó hosszúsági fok negyvenmilliomod részeként határozták meg egy méter hosszát, később pedig ez lett elfogadott mindenhol, ahol a méter mértékegységet bevezették. Ez a nemzetközi etalon egy platina-irídium rúd.

Milyen típusú etalonok léteznek?

Elfogadás típusa szerint

  • Nemzetközi etalon: nemztközi megállapodások rögzítik elfogadottságát
  • Országos etalon: nemzeti szinten elfogadott etalon, amely többnyire csak az adott országon belül érvényes

A viszonyítás alapja szerint

  • Elsődleges etalon: a leginkább elismert etalon
  • Másodlagos etalon: az elsődleges etalonnal összehasonlítva szerzi meg minősítését
  • Referenciaetalon: az adott helyen elérhető legmagasabb minőségű etalon
  • Használati etalon: általános használati funkciója van, például a mérőeszközök kalibrálása és hitelesítés. Többnyire referencia etalonnal hitelesít rendszeres időközönként a használati etalonokat.

Az etalon jelentése azért is fontos a metrológiával foglalkozó vállalkozásoknak, mert a kalibrálásokat és hitelesítéseket végző szervezeteknek rendszeresen karban kell tartania az etalonokat. Ezzel biztosítható, hogy a használati tárgyak mindig megfelelő minőségű használati etalon alapján lesznek kalibrálva. Gyakran jogszabály is előírja ezen eszközök rendszeres hitelesítését, valamint a velük való megfelelő bánásmódot.