A kalibrálás olyan tevékenységek összessége, amellyel meghatározzuk  az összefüggést a mérőeszköz értékmutatása, valamint a mérendő mennyiség valós tulajdonságai között. A kalibrálás során általában egy rendkívül pontos, úgynevezett etalon mérőműszer értékeivel vetjük össze a vizsgált eszközt. A kalibrálásról kalibrálási bizonyítvány készül.

A kalibrálás fogalmát nem érdemes összetéveszteni a beszabályozással. Kalibrálás során nem végzik el a mérőeszköz beállítását, míg beszabályozás során erre is sor kerül. Kalibrálás során annyi történik, hogy a vizsgált eszközt összehasonlítjuk egy pontosabb eszköz (etalon) eredményeivel. A két tevékenység fogalmilag tehát eltér egymástól, a gyakorlatban azonban erősen összefüggnek.

Hitelesítés és kalibrálás definíció

Érdemes továbbá különbséget tenni hitelesítés és kalibrálás tevékenység között is: a hitelesítés egy jogi  eszközökkel szabályozott tevékenység, a kiállított hitelességet igazoló dokumentum hatósági dokumentum, míg a kalibrálási bizonyítvány nem. A hitelesítési bizonyítvány többnyire egy meghatározott időre szól, amit követően újból el kell végezni. A kalibrálási bizonyítvány megújításáról a tulajdonos saját maga is dönthet, nem feltétlen írja azt elő jogszabály (forrás). Egy-egy termék gyártója azonban elvárhatja az eszköz időszaki kalibrálását, ami hatással lehet például a garanciára és jótállásra.

Kalibrálás fogalma, definíció

A kalibrálás mint ellenőrző tevékenység bárki által végezhető, akinek van a birtokában kalibráláshoz használható etalon mérték, ellenőrző műszer és biztosítani tudja az ehhez szükséges laborfeltételeket (például állandó, meghatározott hőmérséklet a temperáláshoz, vagy állandó páratartalom és fényviszonyok, stb.). A hitelesítés ezzel szemben egy jóval szabályozottabb, engedélyköteles tevékenység. A Tools Control rendelkezik a megfelelő eszközökkel, engedélyekkel és laborral mindkét tevékenységhez: eszközök hitelesítését és kalibrálását is magas minőségben teljesítjük ügyfeleinknek.

Egy-egy mérőműszer kalibrálásának ára rendkívül eltérő lehet a ráfordított munkaidő és eszközigény függvényében. Amennyiben kalibrálásra kíván pontos ajánlatot kapni, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot. Kollégáink készséggel összeállítják az Ön igényeire szabott ajánlatot néhány munkanapon belül.