Futóműállítás: miért is van rá szükség?

A gépkocsik mennyisége folyamatosan növekszik Magyarországon, 2016-ban elérte a 3,3 milliót a személygépkocsik száma (KSH), míg 5 évvel korábban majdnem 10%-kal kevesebb rótta a hazai utakat. És ez csak a személyszállítás! Ha hozzávesszük a teherszállítást és egyéb gépjárműveket, akkor még magasabb ez szám. Minél több autót használunk, annál többször veszik igénybe a gépjármű tulajdonosok a futóműállítás szolgáltatását. Hogy ez a szerelési szolgáltatás gördülékenyen és precízen végrehajtható legyen szükség van egy fontos eszközre, ami nem más mint a futóműállító gép.

Futóműállító gép ToolsControl

A rosszul beállított, vagy elmozdult futómű sok kellemetlen pillanatot okozhat a sofőröknek. Egyrészt a nem egyenletes gumiabroncs kopás miatt az autó tapadása romlik, ami balesetekhez vezethet rosszabb esetben, de szerencsés körülmények között is gyakrabban kell gumit cserélnie a kocsi tulajdonosának. A futómű alapbeállítása során a kerekek egymással párhuzamosan a talajra nézve pedig merőlegesen helyezkednek el. A megtett kilométerek során a futóművet stresszhatások érik: rossz minőségű aszfalt, bukkanók, kátyúk. Minden egyes alkalommal a finom beállítások kissé elmozdulnak.

Hogyan vehetjük észre a futóműbeállítás hibáit?

A legegyszerűbb ha szakemberrel nézetjük meg az autónkat, de vannak korai tünetek is, amik kis odafigyeléssel észrevehetőek. A legfontosabb a gumiabroncsok rendszeres ellenőrzése. Ha túl lapos vagy túl kemény a kerék, vagy ha a futómű elállítódott a gumi kopása egyenetlen lesz. Mivel a modern gumik elég strapabíró anyagból készülnek ezt sajnos csak a hiba hónapok óta való fennálásakor észlelhetjük.
További jelei a futómű hibának, ha az autó vezetés közben folyamatosan és rendszeresen jobb vagy bal irányba hord az úton, enyhe korábban nem észlelt vibráció az ülésben, vagy az egyenesbe állított kormány ellenére keresztbe fordult kerék (kerekek).

futóműállítás kerék ToolsControl

Futóműállító gép kiválasztása tippek

Most, hogy tudjuk nagyvonalakban mi okozza a futóműnél a problémát, szükségünk lesz egy megfelelő eszközre a javítás elvégzéséhez. Mivel ez egy nagy befektetés a szervizünknek ezért érdemes áttekintenünk mik a legfontosabb szempontok a kiválasztás során.

1. Munkára kész-e a vásárolni kívánt eszköz?

Nincs idegesítőbb annál, mikor a megvásárolt munkaeszköz megérkezik, de még kalibráció és szoftverfrissítés szükséges hozzá. Pedig már munkára kellene fogni az eszközt. Válasszunk olyan gépet, ami előre van kalibrálva, vagy rögtön szállítás után elvégzi a forgalmazó a végső beállításokat.

2. Rendelkezik-e a fútóműállító járművédelmi tulajdonságokkal?

Ebben az esetben két dologra kell figyelnünk. Egyrészt biztosítsa a gép az ergonomikus, könnyű mozgathatóságot és kezelhetőséget. Valamint védenie kell mind a felniket, mind a karosszériát a javítás során.

3. Van tréning szoftver a készüléken?

Egy animációkat is tartalmazó belső használati útmutató rengeteg időt takaríthat meg nekünk, ha olyan járművel találkozunk ami különleges beállításokat igényel.

4. Elegendő-e a manuális vagy szeretnénk automata felismerő rendszert a célpont befogásánál?

Itt arról kell döntenünk, hogy tapasztalt szerelők keze alatt fog dolgozni a gép, vagy lesznek kevésbé gyakorlott munkatársaink is akik használni fogják rendszert. Az első verzió esetében elegendő lehet a manuális típus, míg a második esetben időmegtakarító hatása lesz az automata befogásnak. Természetesen a gyakorlott szerelők is használhatják az automata verziójú gépet, növelve az ő gyorsaságukat is.

5. Megfelelő-e a kalibrációja a gépnek?

A pontosan végzett munka nem csak az embereken, de gépen is múlik. A lehető legpontosabbab beállított gépekkel érdemes dolgozni, hogy elérhessük a a legjobb szolgáltatás minőséget. A ToolsControl mind az általa forgalmazott, mind egyéb helyről beszerzett berendezések kalibrálását és hitelesítését is szakértelemmel végzi el.

6. Tud-e kezelni típusspecifikusan autómodelleket a szerkezet?

A gépjárműgyártók alapbeállításokat határoznak meg az egyes modelljeikhez. Ha a futóműállító gép ismeri ezeket a specifikációkat, akkor könnyedén végigvezetheti a szerelőt a beállítások lépésein.

Mit hoz a jövő a futóműbeállító gépek területén?

Az autóipar újra kezd bekerülni az igazi húzóágazatok közé, köszönhetően annak hogy rengeteg innovációt pont az autókba építenek be a szolgáltató szektorból. A jövő trendjei között vannak az elektromos autók, a mesterséges inteligencia vagy az okos közlekedésirányítási rendszerek. Lássuk milyen új lehetőségek rejlenek egy futóműállító gép tudását tekintve!

1. Fejlett vezetési aszisztens rendszerek: a legújabb autók gyakran rendelkeznek valamilyen támogatási rendszerrel a vezetés megkönnyítése érdekében. Ilyen lehet az elektromos stabilizáció, sáv nyomon követés, vezetésvezérlés. Ha babrálunk a gyártói elvárásokkal gyakran a szoftveres támogatást is vissza kell állítani az alapbeállításra. Fontos hogy a futóműállító eszközünk képes legyen ezt a funkciót támogatni.

2. Bővíthetőség: folyamatos a technológiai innováció az autógyártásban és ezt a szerviz szerszámainak és gépeinek is tudnia kell követni. Mivel a futóműállító gép egy jelentős beruházás ezért érdemes lesz olyat keresni, ami később bővíthető.

Ha még több információra lenne szüksége a futóműállító gépekkel kapcsolatban a ToolsControl kollégái szívesen segítenek egy megfelelő gép kiválasztásában és egy karbantartási terv felállításában!