Mi a nyomatékkulcs funkciója?

A nyomatékkulcsokat elsősorban a csavarok és csavaranyák előfeszítéséhez, meghúzásához és oldásához használjuk. Éppen egy évszázada találta fel Conrad Bahr 1918-ban. Kezdetben a New York-i vízvezeték hálózat javítására használták, de gyorsan elterjed a legtöbb, intenzív szerelési munkát megkövetelő iparágban.
Segítségével megfelelő erő alkalmazható húzások során az adott felületnek vagy alkatrésznek megfelelően. Előnye a szerszámnak, hogy kézi erővel is könnyedén használható, de léteznek pneumatikus (sűrített levegős) és hidraulikus rásegítéssel rendelkező változatai is. Ezeknek a makacsabb megfeszítések során vehetjük hasznát.

nyomatékkulcs kalibrálás lépései Tools Control

Miért van szükség a nyomatékkulcs kalibrálására?

A nyomatékkulcsok mérő funkciójának megbízhatósága függ a kulcs és a benne elhelyezett rugó (vagy az előkarban lévő torziós rugó) kapcsolatától. Folyamatos használat során fennál az elhasználódás, amortizáció veszélye. Ezért érdemes meghatározott időközönként kalibráló műszerrel és szakemberrel ellenőrizni, hogy megfelelően működik-e az eszköz terheléses tesztek alatt.

A nyomatékkulcs kalibrálás menete

Professzionális kalibrálás általában laboratóriumi körülmények között végezhető el a legpontosabban, de adott esetben külső helyszínen is kivitelezhető a tesztelés.
Az egyedi azonosító alapján regisztrálni kell az új szerszámokat, vagy a régieket ellenőrizni, ezzel is megkönnyítve a későbbi visszakövetését az eszköz életútja során történt változásoknak. Ha az eszközön nincs egyértelmű külső hiba, ami befolyásolhatná az ellenőrzés folyamatát. Amennyiben minden rendben, az eszköz megtisztítás után a kalibráló műszerrel kerül kapcsolatba, melyet előkészítünk a gyártói elvárások alapján igazodva az adott nyomatékkulcshoz.
Mérés során a hiba, hőmérséklet valamint a kalibrálási/mérési képesség kapcsolatát vizsgáljuk meg fokozatosan növelt terhelés, majd túlterhelés mellett.

A kalibrálás eredménye:

A vizsgálat és beállítás folyamatának végén 3 végeredményt kaphatunk:
1. ha a nyomatékkulcs sérült, hiányos, elmosódottak a skálaosztások vagy az előírások szerinti használatot befolyásoló hibát észlelünk —–) Nem minősíthető
2. ha a vizsgálat során a mért értékek bizonytalansággal növelt hibahatáron kívül esnek —–) Nem megfelelő minősítés
3. ha a mért értékek bizonytalansággal csökkentett hibahatáron belül vannak —–) Megfelelő minősítés
A kalibrálás kimenetele alapján kiállítjuk a bizonyítványt az adott eszközről és megfelelőség esetén akár már aznap újra használható.
Egy megfelelően kalibrált és ellenőrzött eszköz fogja csak hosszú távon szolgálni a szervizünk vagy vállalkozásunk üzletmenetét, épp ezért mindig érdemes professzionális szakemberekre bízni ezt a munkát és rendeszeresen, a gyártói etalonnak megfelelően megismételni azt. A ToolsControl csapat a legjobb megoldást nyújtja, ha nyomatékkulcs kalibrálásról van szó.
További információ a szolgáltatásról: mérőeszköz kalibrálás