Nyomás és vákuummérők a szervizek mindennapjaiban

Számunkra a Tools Control-nál mindig az egyes eszközök kalibrálása és vizsgálata lesz a legfontosabb, és ebből a szemszögből szoktuk csoportosítani egyes szerszámkategóriákat, ami elsőnek talán furcsának tűnhet külső szemlélő számára. Épp ezért érdekes számunkra, hogy a nyomás és vákuummérők kategóriája mennyi mindenre használható egy szerviz mindennapjaiban. Ezeket az eszközöket elsődlegesen a pneumatikus (sűrített levegős) és hidraulikus (folyadékkal, olajjal működő) nyomások vizsgálatára használják a szerelők. Manométerek, vagy esetlegesen piezo elektromos nyomásmérők a gépjármű vizsgálat leggyakoribb szerszámai ezeken a területeken. De általánosságban véve a nyomás és vákuummérők a következő vizsgálatok során használhatóak:
• gumiabroncstöltő és ellenőrző nyomásmérés
• hengertömítettség mérés
• benzin és dízel befecskendező nyomásmérés
• légfékek kivezérlő nyomásának mérése
• egyéb nyomás- és vákuumok mérése

Mire kell figyelnünk a nyomásmérő megfelelő működése kapcsán?

Akár analóg, akár digitális nyomásmérőt használnunk pár dologra érdemes figyelnünk, így elkerülhetjük a hibás méréseket. Leggyakoribb probléma a csatlakozó csövekben vagy a műszer belső részében lévő elzáródás vagy akadály kialakulása jelenti. A második, ha rendeltetésétől és a gyárilag ajánlott környezeti feltételektől eltérő helyen használjuk őket (extrém hőmérséklet kilengések, vagy hirtelen pára/nyomás változás).
Ezután ha komolyabb vagy egymás után függetlenül többször bekövetkező mérési hibát tapasztalunk érdemes kalibrálásra vagy kivizsgálásra küldenünk a mérőműszereinket. Laboratóriumi környezetben, fokozatos terhelés során kideríthetjük a hiba forrását. Mérési bizonytalanságként mindig a megrendelő által meghatározott elvárásokat vesszük alapul.

nyomás és vákuummérő kalibrálás Tools Control

Nyomás vagy vákuummérő kalibrálása

Ha érzékeljük a mérőeszköz nem megfelelő működését, de mi magunk már nem tudunk javítani rajta, akkor ideje szakember segítségét kérni és elküldeni az eszközt kalibrációra.
A leggyakoribb hiba amivel találkozhatunk, a mérések extrém kilengése a mérési tartományon kívül. Először egy előterhelést alkalmazunk a műszeren. Ezt követően egy speciális nyomás és vákuum előállító pumpához szükséges csatlakoztatni a vizsgálandó műszert. A nyomást folyamatosan és egyenletesen növelve beállíthatók a referencia értékek. Ha az ezt követő tesztelés során mégis kilengést tapasztalunk a mért értékek kapcsán, akkor újra kell végezni az alapbeállítást. A végső ellenőrzések során még igénybe vehető a laborközi összehasonlítást. Szoftveres alkalmazás használata és mérés esetén pedig egy kézi, manuális vizsgálatot is érdemes végrehajtani.
A kalibrálás nem a pontos munkavégzéshez szükséglet, de bizonyos autógyártók elvárják a szerviz szolgáltatásaikban résztvevő partnereiktől a rendszeres ellenőrzést, hiszen csak így tudják garantálni a minőségi szolgáltatást ügyfeleiknek.
Ha felkeltette az érdeklődését a kalibrálási szolgáltatásunk keressen bennünket e-mailen vagy telefonon keresztül kapcsolati oldalunkon!